½ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki wasabi
sok z połowy cytryny
2 łyżki letniej wody
1 łyżka ziaren sezamu uprażonych na złocistokremowy kolor
Wasabi wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki. Zostawić do przegryzienia się na 10-15 minut. Indywidualne porcje sosu podawać w małych czarkach lub kokilkach. Oprócz sashimi sos świetnie nadaje się do dań z grilla lub innych dodatków do mięs, na przykład w postaci zielonego puree ziemniaczanego.
500g ziemniaków
3-4 łyżki wasabi
150g kremowego koziego twarożku
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Przekroić każdy z nich na połowę i ostrożnie wydrążyć łyżeczką. Miąższ wycisnąć przez praskę i wymieszać z wasabi u serem. Za pomocą szprycy z grubą końcówką wyciskać ozdobnie masę do łupinek ziemniaczanych. Podawać jako dodatek do pieczonych ryb.
Lubicie japońską kuchnię? Znacie inne przepisy na wasabi? Podzielcie się nimi!