Aby przyrządzić sałatkę z papryką będziesz potrzebować:
pół kilo ziemniaków
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 ogórek zielony
1 ogórek kiszony
pół puszki kukurydzy
pęczek szczypiorku
Sos:
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy miodowej
sok z 1 cytryny
łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Kiedy przestygną, obierz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój paprykę w cienkie paseczki. Posiekaj cebulę, ogórki pokój w kostkę i odsącz kukurydzę. Warzywa wymieszaj w misce. Przygotuj sos – czosnek wyciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Sałatkę wymieszaj z sosem. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Ta sama sałatka może zyskać zupełnie inny wyraz, jeśli dodasz do niej pokrojone w plasterki aromatyczne kabanosy. Zadowoli wtedy gusta największych mięsożerców.
Znacie inne przepisy na sałatkę z papryką w roli głównej? Podzielcie się nimi! 🙂