Wyróżniamy dwa rodzaje witamin: witaminy rozpuszczalne w wodzie, np. B i C oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. A i D. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, np. witaminę C, organizm po prostu wypłukuje. Witaminy, które są rozpuszczalne jedynie w tłuszczach, z większą trudnością „poruszają się” po organizmie, przez co mogą zalegać w naszym ciele i mieć działanie toksyczne. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminy A, D, E, i K oraz witaminę F, która ma zarówno zdolność do rozpuszczania się w tłuszczach, jak i w wodzie.
Według holenderskich naukowców nadmiar witaminy E w organizmie kobiet ciężarnych zwiększa ryzyko chorób serca u noworodków. Ponadto nadwyżka witaminy E zakłóca działanie witaminy K, co w połączeniu z niektórymi lekami pogarsza krzepliwość krwi. Zbyt dużo ilość takich witamin, jak witaminy A i D, wywołuje szkodliwe dla zdrowia efekty uboczne. Zalegając w organizmie, witaminy te powodują uszkodzenia takich narządów, jak wątroba i płuca. Z tego powodu nie należy nadużywać suplementów diety.
Spożywajcie z umiarem produkty, które zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. tran. Nie przekraczajcie także dziennego, zalecanego spożycia witamin (RDA). Jeżeli okaże się, że Wasz pokarm zawiera zbyt dużo danej witaminy, na jakiś czas zrezygnujcie z danego produktu. Im bardziej urozmaicona jest Wasza dieta, tym łatwiej organizm będzie przyswajać witaminy i bez większych problemów upora się z ich nadmiarem.
Pamiętajcie, że niedobór witamin A, D, E i K również wpływa niekorzystnie na zdrowie.
Niedobór witaminy A może doprowadzić do uszkodzenia płodu, powoduje bóle głowy, wymioty, omamy wzrokowe (podwójne widzenie), zwiększa wypadanie włosów i łamliwość kości oraz prowadzi do uszkodzeń wątroby. Witaminy D i K są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci. Niedostateczna ilość witaminy E prowadzi do miażdżycy, chorób serca i układu krążenia.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.