Już od czasów prehistorycznych mięso stanowiło jedno z głównych, o ile nie to najważniejsze, źródeł energii, a przede wszystkim źródło niezbędnego dla rozwoju organizmu białka.

To właśnie w mięsie znajduje się komplet 21 aminokwasów, które budują najważniejsze białka w naszym ciele. Część z nich umiemy wytworzyć sami, ale część to aminokwasy egzogenne, które trzeba dostarczać z zewnątrz, wraz z pożywieniem, i które w całej okazałości znajdziemy właśnie w mięsie.

Najpopularniejszy z mięs jest drób. Wpływają na to różne czynniki: cenowe, smakowe czy związane z łatwością i krótkim czasem przygotowania drobiu. Ponadto należy on do mięs chudych, więc zaleca się go w dietach odchudzających.

Najczęściej sięgamy po kurczaka, a z całości wybieramy głównie pierś. Nie ma co się dziwić, wystarczy kilka chwil na patelni czy w piekarniku, aby z jej kawałka powstało coś naprawdę pysznego. Kurczak jest także niesamowicie uniwersalny, daje wiele możliwości w kwestii przygotowywania: od dań banalnie prostych po te niebywale wykwintne i skomplikowane.

W 100 g fileta z piersi kurczaka znajdziemy ok. 121 kalorii, 21,8 g białka, 0 g węglowodanów i 3,7 – 4 g tłuszczu.

100 g grillowanego fileta z kurczaka to ok. 125 kalorii; smażony (bez panierki) – ok. 240 kalorii, w panierce – ok. 270.

Oprócz aminokwasów mięso z kurczaka zawiera wiele witamin, mikro- i makroelementów. Znajdziemy w nim witaminę A, E, ryboflawinę, tiaminę, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy betainę, jak również wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, miedź mangan oraz selen.

Filet z kurczaka - wartości odżywcze, kalorie, właściwości
http://www.napatelni.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here