Gołąbki to polski przysmak, znany od wielu, od wielu pokoleń. Nadzienie z mielonego mięsa, ryżu bądź kaszy, doprawione solą, pieprzem i majerankiem, z dużą ilością czosnku i cebuli, które schowane w zblanszowanych liściach kapusty czeka na konsumpcję. A całość zanurzona w pysznym sosie pomidorowym… Na samą myśl aż ślinka cieknie!

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię domową bez tej pozycji w menu. To wręcz potrawa, sztandarowa, jak schabowe czy mielone, tym samym uwielbiana przez rzesze Polaków.

Co gołąbki mają nad do zaoferowania od strony „zdrowotnej”?

Na początek kwestia kaloryczność. Jest ona w dużej mierze zależna od rodzaju mięsa, jaki zostanie użyty do farszu (wołowina bądź wieprzowina, rzadko kiedy drób). Najmniej kaloryczne są te w wersji wegetariańskiej, pozbawione mięsa, z kaszą jaglaną bądź gryczaną paloną i grzybami leśnymi.

W 100 g tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym wieprzowym, ryżem, zanurzonych w sosie pomidorowym, znajduje się około 108 kcal, 6,7 g białka, 10,2 g węglowodanów i około 5,2 g tłuszczu (oczywiście to wartości zmienne, w zależności od sposobu przygotowania).

Gołąbki z piersią indyczą zawierają zaledwie 130 kcal na jednego gołąbka, a jedna sztuka to średnio 150-200 g.

Z kolei gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami to ok. 100 kalorii / 100 g.

Ze względu na obecność mięsa, ryżu i kapusty, a także sosu z pomidorów gołąbki zawierają rozmaite witaminy i minerały. Na przykład potas, w który obfituje kapusta, komplet aminokwasów z mięsa czy też antyoksydanty i likopen pochodzące z pomidorów. Z kolei ryż to zalecane w codziennej diecie źródło węglowodanów (dodaje więc energii), potasu, magnezu, żelaza, błonnika oraz witamin z grupy B.

Warto tu zaznaczyć, że w przypadku pomidorów lepiej, kiedy są przetworzone – po tym procesie związki zawarte w pomidorach, w tym również likopen, występują w zdecydowanie większej ilości.

Gołąbki - wartości odżywcze, kalorie, właściwości
http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here