Jak powszechnie wiadomo, królestwem makaronu jest Italia. Istnieje tam ponad 350 rodzajów makaronów, z czego zaledwie jedną szóstą znamy w naszym kraju. Stanowią one bogate źródło węglowodanów, dostarczają nam więc niezbędną do działania energię, sycą, a przede wszystkim – smakują. Dają też szerokie pole do kulinarnego popisu, można je bowiem przyrządzać na setki rozmaitych sposób: z sosami, pesto, mięsem, wegetariańskie, zapiekane, smażone, gotowane. Ile głów, tyle pomysłów na ich zaserwowanie.

Ze względu na  to, że makaron składa się z mąki i wody (w przypadku makaronów jajecznych dodatkowo występują jajka), jest on dość kaloryczny, dlatego zaleca się spożywanie makaronu z umiarem. Odradzany w szczególności osobom na diecie.

Kaloryczność makaronu zależy od rodzaju mąki, z której powstał.

Makaron - wartości odżywcze, kalorie, właściwości
https://www.winiary.pl

1. Makaron z pszenicy durum (z mąki semoliny otrzymywanej z pszenicy twardej) – w 100 g znajduje się 341 kcal.
2. Makaron razowy (mąka razowa z wysokiego przemiału, zawiera zdecydowanie więcej witamin i minerałów niż zwykły makaron) – 344 kcal/ 100 g makaronu.
3. Makaron orkiszowy (z mąki orkiszowej, zawiera bardzo dużo błonnika i żelaza) – 340 kcal/ 100 g produktu.
4. Makaron dwujajeczny (oprócz mąki, wody i soli w swoim składzie ma także jajka) – 374 kcal/ 100 g.
5. Makaron ryżowy (mąka razowa, produkt bezglutenowy) – 346 kcal / 100 g.
6. Makaron sojowy (ze skrobi z fasoli mung, produkt bezglutenowy) – 358 kcal/ 100g makaronu.
7. Makaron kukurydziany (z mąki kukurydzianej, bogaty w witaminę A, E,B, magnez, potas; produkt bezglutenowy) – 123 kcal/ 100 g produktu.
8. Makaron chiński (bezjajeczny) – 348 kcal/ 100 g makaronu.

Warto wiedzieć, że – wbrew krążącej opinii – makaron al dente, a więc ugotowany na półtwardo, nie ma mniej kalorii od makaronu rozgotowanego. Nie zmienia to faktu, że to al dente polecany jest osobom będącym na diecie odchudzającej – nasz organizm trawi dłużej mniej przetworzone produkty, przez co również dłużej czujemy się syci.

Jeśli idzie o wartości odżywcze, makaron jest doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu ze względu na wysoką zawartość skrobi. Zapewni nam również wielogodzinną sytość. Makarony z mąki razowej będą z kolei doskonałe dla osób cierpiących na zaparcia.

Wychodzi na to, że jeśli chcemy być świadomymi konsumentami, musimy zwracać uwagę nie tylko na to, czy na talerzu ładniej zaprezentują się kokardki czy muszelki 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here