Aby zrobić kawę z lodami, musimy zaparzyć ulubioną kawę tak jak zawsze. Należy jednak pamiętać, że kawa z lodami będzie słodka ze względu na same lody, więc nie należy jej za bardzo słodzić, nawet jeśli na co dzień lubimy pić bardzo słodkie napoje. Kawę, do której chcemy dodać lody, należy podać w wysokiej, wąskiej szklance do latte. Jeśli akurat nie mamy dokładnie takiego szkła, pamiętajmy tylko, by podawać kawę z lodami w przezroczystej szklance, nie w kubku. Pamiętajmy też, aby nie zapełnić nią całej szklanki – lody muszą gdzieś się zmieści!

Kawę z lodami można zrobić z mlekiem lub bez. Mleczna kawa bardziej pasuje do lodów, należy też mieć na uwadze, że kawa z lodami nigdy nie będzie czarną kawą, ponieważ lody zawsze trochę się rozpuszczą.

Do kawy wkładamy jedną lub dwie gałki lub łyżki lodów. Odpowiednimi lodami będą: waniliowe, śmietankowe, czekoladowe, o smaku lekko kawowym, malaga, bakaliowe. Zdecydowanie do kaw nieodpowiednie są lody owocowe, a już całkowicie odpadają sorbety. Lody, które dodamy do kawy, muszą być dobrze zamarznięte. Można ozdobić dodatkowo kawę z lodami bitą śmietaną, posypać czekoladą, wiórkami kokosowymi, rozpuszczalną kawą.

Do kawy z lodami podajemy łyżeczkę o długiej rączce. Kawę z lodami serwujemy solo, sama ona stanowi wyśmienity deser.

Czy znacie inny przepis na kawę z lodami? Podajcie nam go w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKredyt walutowy na mieszkanie – opłaca się?
Następny artykułKawa Americano – przepis

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here