I tak – poza zwyczajną tabliczką czy batonami, można zrobić z czekolady ciasta, ciastka, ciasteczka oraz koktajle, shake’a, wiele innych pysznych deserów. Jesienią najlepsza jest, oczywiście, gorąca czekolada.
Zrobienie koktajlu czekoladowego jest bajecznie proste – istnieje wiele przepisów, dziś zaproponuję te najprostsze i najszybsze.
Do zrobienia koktajlu potrzebujemy: czekolady, mleka i lodów waniliowych. Ilość poszczególnych składników jest dowolna, zależnie od tego, jak bardzo czekoladowy ma być nasz koktajl. Proponuję wyjść od tabliczki czekolady na pół litra mleka i 2 gałek lodów.
Czekoladę należy roztopić w podgrzewanym mleku, a potem odstawić do ostygnięcia. Schłodzone wstawiamy do lodówki, bądź – jeśli się śpieszymy – do zamrażarki, na moment. W lodówce deser musi postać około godziny. Na koniec do schłodzonego deseru wkładamy lody – i gotowe.
Można użyć od razu czekoladowych lodów i mikserem zmieszać je z mlekiem, ale to nie to samo. Koktajl jest wtedy mniej czekoladowy.
Do koktajlu czekoladowego możemy dosypać płatki migdałów – świetnie pasują. Cudownie smakują dodane banany. Niektórzy polecają robić koktajl na mleku ryżowym lub sojowym. Jeśli dodajemy banany i migdały, można wsadzić je na końcu, a można blenderem zmieszać zresztą koktajlu.
Smak koktajlu czekoladowego można nieco wyostrzyć, dodając gorzkie kakao.
Czy znacie lepszy przepis na koktajl czekoladowy? Podajcie nam go w komentarzu.