Kompot z dojrzałych gruszek jest słodki, pachnący miodowym ulepkiem i świetnie gaszący pragnienie. Do jego przygotowania będzie potrzebne:
1 kg gruszek
pół szklanki cukru
ok. 1 łyżeczka octu
5-6 goździków
¾ łyżki cukru
ok. 0,5 l wody
Gruszki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, zalać wodą i zagotować wraz z goździkami oraz łyżeczką octu i cukru. Gotować ok. 10 minut. Zdjąć z gazu i schłodzić. Przecedzić i przelać do dzbanka lub bezpośrednio do szklanek. Dołożyć do kompotu po kilka kawałków gruszek.
Jeśli chcielibyśmy przygotować z gruszek nietypowy kompot, nadający się na imprezy, możemy zdecydować się na następujący przepis, do którego będzie potrzebne:
2 kwaśne jabłka
1 duża pomarańcza
10 dag kandyzowanego ananasa
10 dag kandyzowanej papai
1 cynamon
6 goździków
1 l wody
1limonka
Gruszki i jabłka umyć, pokroić na kawałki, nie pozbywać się gniazd z pestkami. Włożyć je do garnka. Umyć pomarańczę, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, dodać z dwoma kawałkami skórek do jabłek i gruszek. Dołożyć cynamon i goździki, zalać wodą, zagotować, po czym gotować jeszcze ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Następnie przecedzić do dzbanka bądź szklanej miski z małą wazówką. Pokroić w kostkę kandyzowane owoce i dodać do egzotycznego kompotu z gruszek. Limonkę dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na plastry, dodać do napoju. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Znacie inny przepis na kompot gruszkowy? Podzielcie się nim z nami.