Nie ma już właściwie pizzerii, w której obok sosu pomidorowego nie poda się gęstego lub bardziej rozrzedzonego jogurtem sosu czosnkowego. Nie ma baru z kebabem, w którym nie polewano by mięsa pikantnym lub łagodnym sosem na bazie czosnku. Coraz częściej należy on także do stałego zestawu sosów przy frytkach, pieczonych ziemniakach i rybach.
Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Można zacząć od najprostszego, do którego przygotowania będzie potrzebne:
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Majonez wymieszać ze śmietaną. Wcisnąć czosnek. Spróbować, jeśli smak jest zbyt śmietankowy, doprawić niewielką ilością majonezu.
W pozostałych wersjach czosnkowego sosu występują albo inne składniki, albo inne dodatki, nadające mu charakterystyczny smak. Do dwóch przykładowych takich sosów będzie potrzebne:
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
pęczek świeżego koperku
biały mielony pieprz
sól
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać zgnieciony czosnek i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut przed podaniem do mięsa, pieczonego ziemniaka lub polania sałatki warzywnej.
250 ml gęstego jogurtu greckiego
3-4 ząbki czosnku
1 świeży ogórek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Do jogurtu umieszczonego w misce dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i ogórek starty na tarce z grubymi oczkami. Wszystko dokładnie wymieszać na gęsty sos. Przybrać listkiem bazylii lub oregano.
Znacie inny przepis na sos czosnkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.