Nie ma już właściwie pizzerii, w której obok sosu pomidorowego nie poda się gęstego lub bardziej rozrzedzonego jogurtem sosu czosnkowego. Nie ma baru z kebabem, w którym nie polewano by mięsa pikantnym lub łagodnym sosem na bazie czosnku. Coraz częściej należy on także do stałego zestawu sosów przy frytkach, pieczonych ziemniakach i rybach.

Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Można zacząć od najprostszego, do którego przygotowania będzie potrzebne:

2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany

Majonez wymieszać ze śmietaną. Wcisnąć czosnek. Spróbować, jeśli smak jest zbyt śmietankowy, doprawić niewielką ilością majonezu.

W pozostałych wersjach czosnkowego sosu występują albo inne składniki, albo inne dodatki, nadające mu charakterystyczny smak. Do dwóch przykładowych takich sosów będzie potrzebne:

sos czosnkowy z koperkiem
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
pęczek świeżego koperku
biały mielony pieprz
sól

Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać zgnieciony czosnek i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut przed podaniem do mięsa, pieczonego ziemniaka lub polania sałatki warzywnej.

Sos czosnkowy zwany tzatziki
250 ml gęstego jogurtu greckiego
3-4 ząbki czosnku
1 świeży ogórek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Do jogurtu umieszczonego w misce dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i ogórek starty na tarce z grubymi oczkami. Wszystko dokładnie wymieszać na gęsty sos. Przybrać listkiem bazylii lub oregano.

Znacie inny przepis na sos czosnkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKompot z gruszek – przepis
Następny artykułSzybkie sałatki na imprezę – przepisy

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here