Wycinanie skórek musi być bardzo precyzyjne, tak, aby nie zaciąć skóry. Oczywiście, najwygodniej jest, gdy to ktoś wycina nam skórki, jednak dla wszystkich, którzy nie chcą korzystać z czyjejś pomocy, poniżej prezentujemy krótkie krok po kroku, jak prawidłowo wycinać skórki:
-
Krok pierwszy
Smarujemy skórki zmiękczającym preparatem i wcieramy go.
-
Krok drugi
Wspomagamy się drewnianym patyczkiem, który usunie wszystkie zanieczyszczenia i skórki narośnięte na paznokciu.
-
Krok trzeci
Wycinamy skórki cążkami bardzo powoli, od jednego wału paznokciowego do drugiego, zwracając uwagę, by dokładnie wyciąć wszystkie odchodzące skórki.
-
Krok czwarty
Wmasowujemy oliwkę w paznokcie, by je nawilżyć.
Czym powinny się charakteryzować odpowiednie cążki?
Ramiona cążek dopasowane do dłoni
Wykonane ze stali chirurgicznej, nadające się do wielokrotnej sterylizacji
Główka cążek ustawiona pod odpowiednim kątem, pozbawiona luzów!
Jak radzicie sobie z wycinaniem skórek? Jak często je wycinacie? Dajcie znać!