Włosy blond
Najbardziej popularna wśród blondynek jest płukanka z rumianku. Umyte włosy należy wypłukać zaparzoną wcześniej herbatką z kilku torebek lub suszonych kwiatów rumianku.
Kolor pogłębia również woda z sokiem z cytryny. Sok z dwóch cytryn należy wycisnąć do litra wody i wylać na umyte włosy. Mikstury nie należy spłukiwać od razu, lepiej pozwolić, aby włosy zdążyły nasiąknąć.
Brązowe włosy
Dla brunetek niezawodna jest płukanka z kory dębu. Składniki można znaleźć w lesie liściastym. Korę należy gotować przez ok. 15 min. w wodzie, przestudzić, a następnie zastosować po umyciu włosów.
Niezawodna w przypadku ciemnych włosów jest płukanka z łupin orzecha. Należy przez pół godziny gotować je w niewielkiej ilości wody, przecedzić i rozprowadzić produkt na włosach. Płukanki tej nie spłukuje się.
Rude włosy
Jeżeli farbowałyście kiedyś jajka na Wielkanoc, wiecie, że gotowane łupiny cebuli pozwalają uzyskać piękną, złocistą barwę. Gdy woda nabierze odpowiedniego koloru, należy zdjąć ją z ognia, wystudzić i wypłukać w niej umyte włosy.
Osoby, którym nie odpowiada zapach cebuli, mogą w identyczny sposób zastosować płukankę z nagietka bądź herbatkę nagietkową.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.