Do przygotowania najprostszej wersji babki ziemniaczanej będzie potrzebne:
1,5 – 2 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
25 dag wędzonego boczku w kawałku
ok. 10 podłużnych plasterków wędzonego boczku
sól, pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce z cienkimi otworami, podobnie zrobić z cebulą. Wbić jajka, wsypać mąkę. Boczek w kawałku pokroić w kosteczkę, podsmażyć. Wlać z wytopionym tłuszczem do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formę do babki bądź jakąkolwiek, w której będziemy chcieli ją upiec, wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę plastrów boczku, wylać masę ziemniaczaną i obłożyć jej wierzch pozostałymi plastrami. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ziemniaki nie mogą być surowe.
By przyspieszyć robienie babki i ochronić palce przed ostrymi otworami tarki, można zetrzeć ziemniaki na grubych otworach, a potem je lekko zmiksować blenderem.
W odmianie babki ziemniaczanej znanej pod nazwą kugiel ziemniaki przekłada się przed zapieczeniem mięsem wieprzowym. Do jego przygotowania będzie potrzebne:
2 cebule
400 g żeberek
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
smalec lub olej
bułka tarta
Ziemniaki i cebule zetrzeć na drobnej tarce, wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować smalcem bądź olejem, wysypać bułką tartą. Żeberka poporcjować. Na dno formy wlewamy pół masy ziemniaczanej, układamy na nich żeberka, przykrywamy drugą połową ziemniaków. Pieczemy ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Znacie inny przepis na babkę ziemniaczaną? Podzielcie się nim z nami.