W zależności od składników są bułeczki pasujące swym smakiem do każdego rodzaju dodatku: plasterka szynki, żółtego sera, sałaty, ryby czy dżemu, ale także drożdżówki, które poprzez dodanie miodu lub większej ilości cukru i masła smakują najlepiej na słodko. Przy wszystkich rodzajach trzeba pamiętać o tym, by składniki miały temperaturę pokojową, gdyż dodanie zimnego jajka lub mleka może spowodować zahamowanie procesu rozmnażania się drożdży i niewyrośnięcie ciasta. Do najprostszych bułeczek drożdżowych, nadających się na niedzielne śniadanie, potrzeba:
25 g masła,
1 szkl. mleka,
25 g drożdży lub (7 g drożdży instant),
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
500 g mąki,
mleko do posmarowania.
Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże roztarte z ciepłym mlekiem, jajko, resztę mleka i masło. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, które wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy zwiększą swoją objętość, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Piec ok. 15 minut, aż bułeczki nabiorą ładnego brązowego koloru.
Chcąc podać ciepłe bułeczki na śniadanie bez wczesnego wstawania do ich przygotowania, można przygotować je wieczorem, ułożyć na wysmarowanej i posypanej mąką blaszce i wstawić na noc do lodówki na najniższą półkę. Rano wystarczy posmarować je mlekiem i piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 st. C. Przed włożeniem do piekarnika można posypać je makiem, słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem lub kminkiem.
Świetną propozycją na podwieczorek są bułki o maślanym posmaku, nadające się do posmarowania miodem, dżemem, czekoladą czy konfiturą. Do miski wsypujemy:
3 szkl. mąki,
półtorej łyżeczki drożdży instant,
półtorej łyżeczki cukru,
1 łyżeczkę soli,
wlewamy 3/4 szkl. letniej wody,
dodajemy 1 jajko,
2 łyżki masła.
Ciasto wyrobić do momentu, kiedy będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu ugniatać ciasto przez 5 minut, następnie zostawić je na ok. 10 minut, po czym ponownie wyrabiać przez kolejne 5 minut. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 większych lub 12 mniejszych części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut. Piec w nagrzanym do 225 st. piekarniku przez 15-17 minut.
Znacie inne przepisy na bułeczki drożdżowe? Podzielcie się nimi w komentarzach.