Wątróbka wieprzowa jest bogatym źródłem białka, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych. Zalecana jest w dietach mających poprawić produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu nie powinno się jej jednak często spożywać. Dotyczy to także takich produktów jak pasztety, które składają się z dużej ilości wątróbki.
Do wykonania porcji wątróbki wieprzowej dla 2 osób
0,5 kg wątróbki wieprzowej,
2 cebule,
3-4 łyżki oleju,
sól,
czarny pieprz.
Mięso wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na rozgrzany olej. Podsmażyć z jednej strony przez ok. 3-4 minuty, następnie obrócić, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez kolejne 8-10 minut. W tym czasie przewrócić mięso na drugą stronę, dodać pokrojoną w plastry cebule i znowu dusić pod przykryciem. Kiedy cebula zmięknie, zdjąć przykrywkę, posolić i popieprzyć wątróbkę. Jeszcze chwilkę podsmażyć, by nabrała lekko złocistego koloru i od razu podawać z pieczywem, ziemniakami, musztardą czy kiszonym ogórkiem.
Bardzo smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej wątróbki są kawałki świeżego jabłka dodane pod koniec duszenia lub jabłka podduszone na odrobinie tłuszczu spod wątróbki przyprawione odrobiną majeranku, soli i czarnego pieprzu.
Rzadko spotykanym, ale ciekawym pod względem smaku, sposobem podania wątróbki jest pokrojenie jej na małe kawałki, podsmażenie z obu stron, dodanie pokrojonej w kostkę cebuli i podlanie czerwonym półwytrawnym winem. Wino nadaje mięsu, a zwłaszcza cebuli, lekko kwaskowaty posmak, co stanowi świetny kontrast z goryczką wątróbki.
Podobnie można przygotować wątróbkę drobiową.
Znacie inny sposób na przyrządzenie wątróbki wieprzowej? Podzielcie się nim w komentarzach.