Wątróbka wieprzowa jest bogatym źródłem białka, łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych. Zalecana jest w dietach mających poprawić produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu nie powinno się jej jednak często spożywać. Dotyczy to także takich produktów jak pasztety, które składają się z dużej ilości wątróbki.

Do wykonania porcji wątróbki wieprzowej dla 2 osób

0,5 kg wątróbki wieprzowej,
2 cebule,
3-4 łyżki oleju,
sól,
czarny pieprz.

Mięso wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na rozgrzany olej. Podsmażyć z jednej strony przez ok. 3-4 minuty, następnie obrócić, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez kolejne 8-10 minut. W tym czasie przewrócić mięso na drugą stronę, dodać pokrojoną w plastry cebule i znowu dusić pod przykryciem. Kiedy cebula zmięknie, zdjąć przykrywkę, posolić i popieprzyć wątróbkę. Jeszcze chwilkę podsmażyć, by nabrała lekko złocistego koloru i od razu podawać z pieczywem, ziemniakami, musztardą czy kiszonym ogórkiem.

Bardzo smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej wątróbki są kawałki świeżego jabłka dodane pod koniec duszenia lub jabłka podduszone na odrobinie tłuszczu spod wątróbki przyprawione odrobiną majeranku, soli i czarnego pieprzu.

Rzadko spotykanym, ale ciekawym pod względem smaku, sposobem podania wątróbki jest pokrojenie jej na małe kawałki, podsmażenie z obu stron, dodanie pokrojonej w kostkę cebuli i podlanie czerwonym półwytrawnym winem. Wino nadaje mięsu, a zwłaszcza cebuli, lekko kwaskowaty posmak, co stanowi świetny kontrast z goryczką wątróbki.

Podobnie można przygotować wątróbkę drobiową.

Znacie inny sposób na przyrządzenie wątróbki wieprzowej? Podzielcie się nim w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGrecki gyros – przepis
Następny artykułBułeczki drożdżowe – przepisy

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here