Jakie smaki będziemy wyczuwać w butter chicken? Na pewno mielonej kolendry, świeżego imbiru i czosnku, kozieradki, gorczycy, pieprzu, cynamonu, kminku, gałki muszkatołowej liścia laurowego, a więc przypraw kojarzonych z Indiami.
Intensywny smak egzotycznych przypraw złagodzi naturalny jogurt lub kwaśna śmietana, a delikatności i kremowej konsystencji nada słodka śmietanka.
2 łyżki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżka zmielonej kolendry
szczypta chili w proszku
5 g przyprawy tandoori masala
450 g piersi z kurczaka lub inne części drobiowego mięsa, ale bez skóry i kości
100 – 150 g koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki słodkiej 30 – 36 %
1 mała cytryna lub limonka
1/2 szklanki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać przyprawę tandoori masalę, jogurt lub kwaśną śmietanę i sok z cytryny bądź limonki. Włożyć kostki z kurczaka i ręką dobrze obtoczyć każdy kawałek w jogurtowej mieszance. Następnie zostawić po przykryciem na ok. godziny, po czym na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki oraz cynamon i podsmażyć na jasnobrązowy kolor. Dodać zmiażdżony czosnek i imbir, chili, kolendrę i chwilkę podsmażając na średnim ogniu wydobyć aromat przypraw. Włożyć zamarynowanego kurczaka i podsmażać, aż przestanie być surowy, po czym wmieszać koncentrat pomidorowy, śmietankę i 2-3 łyżki marynaty z kurczaka, gotować pod przykryciem 10 minut. Jeśli po tym czasie konsystencja potrawy jest za rzadka, gotować kolejne 10 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Z czym podawać to pachnące Indiami danie? Na pewno z sypkim ryżem basmati, nadającym kurczakowi dodatkowy smak lub z indyjskim rodzajem pieczywa zwanym roti, chapati lub chlebkiem naan. Kurczaka z sosem warto posypać grubo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Lubicie kuchnię indyjską? Które indyjskie danie najbardziej Wam smakuje? Podzielcie się opiniami (i przepisami!).