Jednym z najbardziej popularnych odmian chutneya jest Tamatar ki ćatni, czyli pomidorowy. Ten pikatny sos doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, wędlin, makaronu czy pieczywa czosnkowego.
Aby zrobić chutney pomidorowy potrzeba:
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
5 małych papryczek chili
0,5 kg cukru10 łyżek octu winnego
siemię lniane
sól
pieprz
-
Krok pierwszy
Cebule i czosnek posiekaj drobno następnie zeszklij na oliwie na wolnym ogniu.
-
Krok drugi
Dodaj zgniecione ręcznie pomidory bez skórki, wymieszaj, dodaj cukier, ocet winny, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Papryczki chili posiekaj dodaj do pomidorów. Całość gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu co chwile mieszając.
-
Krok trzeci
Pod koniec gotowania dopraw do smaku i dodaj siemię lniane.
-
Krok czwarty
Chutney wlej do słoików, gdzie możesz je przechowywać w zamknięciu przez około rok.
Do czego dodajecie najcześciej chutney pomidorowy?