Jeden z nich to przepis na ciasto lekko słodkawe. Do jego przygotowania
– 650 g mąki,
– 1, 5 łyżeczki miodu,
– 1, 5 łyżeczki drożdży,
– 2 łyżeczki soli,
– 3 łyżki oliwy,
– niewiele ponad dwie szklanki wody.
Uwaga!
Aby wzbogacić smak ciasta można do niego dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub zioła – ale tylko oregano, inne dodajemy do sosu.
Wymieszać suche składniki, dodać do nich mokre i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, potem podzielić na porcje i włożyć do natłuszczonych miseczek. Przykryć i włożyć na 12 godzin do lodówki. Z lodówki trzeba je wyjąć na 2 godziny przed pieczeniem, ale od razu po wyjęciu, jeszcze zimne rozwałkować – rozciągnąć na blasze.
Drugi przepis na ciasto na pizzę jest mniej czasopracochłonny. Do jego przygotowania
– łyżka drożdży,
– 700 g mąki,
– 1,5 szkl. ciepłej wody,
– łyżka oliwy z oliwek,
– 1,5 łyżki soli.
W tym przypadku najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 minut. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i tam wlewamy drożdże oraz resztę składników. Zagniatamy ciasto, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy. W tym przypadku tylko godzinę. Po godzinie trzeba ciasto uderzyć pięścią – opadnie, ale o to nam chodzi. Bez tego nadal by rosło. Ciasto jest ciepłe i bardzo lepkie, ciężko je rozciągnąć.
Ciasto na pizzę wystarczy piec około 20 minut. A to co na nim położymy – niech podpowie wyobraźnia.
Znacie inne przepisy na ciasto na pizzę? Podzielcie się nimi w komentarzach.