Prawdziwy rum kupimy w dobrym sklepie z alkoholem w cenie około 40 zł. Możemy dostać biały lub ciemny rum. Lepiej zainwestować w biały – jest bardziej uniwersalny. Rum pasuje do z soków cytrusowych, coca-coli. Ma ciekawy posmak. Drinki z rumem są dość mocne, ale bardzo dobrze smakują.

Najbardziej znanym drinkiem na bazie rumu jest Cuba Libre – Wolność Kuby. Potrzebujemy do niej tylko rumu i coca-coli. Do niskiej, szerokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy 50 ml rumu, dopełniamy colą. Można ozdobić drinka plasterkiem cytryny i to wystarczy, by móc delektowac się smakiem kubańskiego rumu.

Prostym drinkiem z rumu jest również Daiquiri. Ten znany i ceniony drink ma wiele wariacji. W najprostszej formie składa się właściwie z samego rumu. Aby przygotować Daiquiri musimy przygotować wcześniej syrop cukrowy. Syrop cukrowy to woda, w której wcześniej rozpuścimy większą ilość cukru. Do gotującej się wody dodajemy cukier i mieszamy, aby się rozpuścił – syrop jest gotowy, gdy woda nie przyjmuje już więcej cukru (nie rozpuszcza się). Takiego syropu potrzebujemy jedynie 10 ml, do tego 20 ml soku wyciśniętego z limonki (z połówki średniej wielkości limonki). Sok i syrop wlewamy do kieliszka koktajlowego (stożka, jak do martini), uzupełniamy 30 ml rumu, 2-3 kostkami lodu, lekko mieszamy łyżeczką.

Rum dobrze trzymać w lodówce, podobnie jak wódkę. Ten mocny alkohol dobrze schładza drinki. Drinki z rumem są lubiane tak przez mężczyzn, jak i przez kobiety. Są dosyć neutralne w smaku, orzeźwiające. Świetnie sprawdzają się na większych imprezach.

Znacie inne przepisy na drinki z rumem? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto na pizzę – przepisy
Następny artykułKamikadze – drink

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here