Drinka Kamikadze możemy zrobić i podać na dwa sposoby:
I
20 ml soku z cytryny lub limonki,
20 ml czystej wódki,
40 ml likieru Blue Curacao,
lód.
Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu, zamykamy i potrząsamy żeby shaker się schłodził. Następnie otwieramy i wlewamy sok z cytryny lub limonki, wódkę oraz likier pomarańczowy Blue Curaçao. Gdy mamy już wszystkie składniki w shakerze, zamykamy go ponownie i potrząsamy dynamicznie, starając się trzymać shaker tylko palcami żeby nie przejmował ciepła naszych dłoni. Kiedy składniki schłodzą się i dobrze wymieszają, przelewamy naszego drinka, odcedzając lód do małych kieliszków (jak do wódki) i podajemy po kilka sztuk naszym gościom. Pijemy oczywiście do dna.
40 ml soku z cytryny lub limonki,
40 ml czystej wódki,
40 ml likieru Blue Curacao,
lód.
W tym przepisie proporcje wszystkich składników Kamikaze są takie same. Całość przygotowujemy w ten sam sposób jak to robiliśmy w przepisie pierwszym. Różnica polega jedynie na sposobie podania. Gotowego drinka przelewamy z trzema kostkami lodu do szklanki typu old-fashioned, jest to niska szklanka o grubym dnie, o pojemności od 150 do 300 ml. Szklankę możemy przyozdobić plasterkiem cytryny lub limonki.
Znacie jakieś inne sposoby na przyrządzenie Kamikadze? Podzielcie się nimi w komentarzach.