Świetnym sposobem na wspomaganie naszej diety są różnego rodzaju niskokaloryczne koktajle, które nie tylko pomagają w zaspokojeniu poczucia głodu, ale dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. Mogą być zrobione z warzyw, owoców lub innych lekkostrawnych produktów, a przygotowanie ich jest banalnie proste.

Do przygotowania koktajlu z awokado

250 ml jogurtu naturalnego 0%,
miąższ z połowy dojrzałego awokado,
2 liście selera naciowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka nasion słonecznika,
sól.

Do naczynia wlewamy jogurt naturalny 0%, dodajemy wydrążony miąższ z połowy awokado, pokrojone w kostkę liście selera naciowego, łyżkę cytryny, łyżkę nasion słonecznika, niecałą łyżkę natki pietruszki oraz szczyptę soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy razem. Na koniec posypujemy po wierzchu pozostałą częścią, posiekanej natki pietruszki. Koktajl możemy włożyć do lodówki żeby się schłodził.

Do przygotowania koktajlu czekoladowego

Będzie potrzebne:
250 ml jogurtu naturalnego 0%,
1 łyżeczka kakao,
pół banana,
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich,
1 łyżka płatków migdałowych,
szczypta cukru waniliowego.

Ten koktajl jest nie tylko niskokaloryczny, ale dostarcza naszemu organizmowi magnez, który jest niezbędny dla osób żyjących w pośpiechu i stresie. Jogurt wlewamy do naczynia, wsypujemy łyżeczkę kakao, pół banana pokrojonego w kostkę, łyżkę orzechów i płatków migdałowych, dodajemy szczyptę cukru waniliowego. Wszystkie te składniki miksujemy i przelewamy do szklanki. Po wierzchu możemy posypać łyżeczkę startej na tarce gorzkiej czekolady.

Dieta to ciężki czas dla naszego organizmu, warto zatem zadbać żeby w tym co jemy znajdowały się wszystkie niezbędne substancje odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie.

Znacie inne przepisy na koktajle dietetyczne? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKamikadze – drink
Następny artykułDrinki z Blue Curacao

Zbigniew Wawer - ukończył studia o kierunku dziennikarskim. Od 2005 roku jest współwłaścicielem Kawiarni i Pizzerii "Perełka" w Mielcu, dlatego można powiedzieć, że sprawy kulinarne zna od kuchni. Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL

Nasz specjalista pisze o sobie:


Gotowanie zaraz po jedzeniu to najprzyjemniejsza rzecz w moim życiu. Jako dziecko nie znosiłem niczego poza bułką posmarowaną masłem i dżemem, ale z czasem zmieniłem podejście do różnych przysmaków. Jeszcze parę lat temu oliwki mogły dla mnie nie istnieć, a ser pleśniowy nie przechodził mi przez gardło, dzisiaj nie mogę żyć bez tych smakołyków.

Na szczęście nadal są potrawy, których jeszcze nie próbowałem, dzięki czemu mogę przeżywać tę niekończącą się, fascynującą przygodę, jaką jest odkrywanie nieznanych dotąd smaków, a później dzielenie się nimi z innymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here