Do przygotowania curry wegetariańskiego potrzebujesz:
świeży kalafior
1 cukinia
3 słodkie ziemniaki
pół szklanki zielonego groszku (może być z puszki)
1 marchewka
puszka mleczka kokosowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
puszka pomidorów bez skórki
pasta curry
oliwa
Paprykę, różyczki kalafiora, cukinie, ziemniaki i marchewkę pokroić w kawałki. W głębokiej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić marchewkę i ziemniaki, smażyć ok. 5 minut co chwila mieszając.
Do patelni dodać 3 łyżki pasty curry, wymieszać, wlać mleczko oraz bulion oraz pomidory z puszki, całość dusić na wolnym ogniu 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj resztę pokrojonych warzyw, po 5 minutach dodaj groszek (jeśli używasz groszku z puszki musisz go odcedzić).
Wszystko duś na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa, prócz papryki będą miękkie.
Curry wegetariańskie podawaj z pełnoziarnistym ryżem lub z chlebkiem z pestkami dyni.
Znacie inny przepis na curry wegetariańskie?