Faszerowana cebula ze szpinakiem i serem fetą
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Cebulę obrać, zalać wrzącą wodą, odcedzić po 10 minutach, wydrążyć miąższ, zostawiając grube ścianki, które będzie się napełniać farszem.
Przygotować farsz:
– ze świeżego szpinaku: liście opłukać, odciąć od łodyżek, drobno pokroić. Na patelni zrobić malutkie grzanki z pokrojonego chleba. Dodać szpinak, świeżo wyciśnięty czosnek, podlać oliwą, doprawić solą i pieprzem, chwilkę podsmażać, wymieszać z połową sera.
– z mrożonego szpinaku: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać szpinak, odparować wodę, wymieszać ze świeżo wyciśniętym czosnkiem, połową sera i usmażonymi na osobnej patelni grzankami, doprawić solą i pieprzem.
Oliwą z oliwek skropić cebule, napełnić farszem, posypać pokrojonym w kostkę pozostałą część sera. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Jeśli wierzch za mocno się spiekają, przykryć folią aluminiową.
Podawać na ciepło.
Czy faszerowaną cebulę da się zrobić jedynie w piekarniku? Oczywiście, że nie tylko. Jest świetnym pomysłem na grilla.
Będzie potrzebne:
1 główka młodej kapusty
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
500 g cienkich podwędzanych kiełbasek
1/2 marchewki
olej lub oliwa z oliwek
2 łyżki bułki tartej lub grzanek mocno podpieczonych
pęczek świeżego koperku
Cebule obrać, odciąć doły tak, by równo stały, wydrążyć miąższ, który przełożyć na patelnię, podlać olejem lub oliwą z oliwek, podsmażyć razem z pokrojonymi w plasterki kiełbaskami, dodać startą marchewkę, chwilkę podsmażać, po czym wrzucić cienko pokrojoną kapustę, przyprawić koncentratem, solą i pieprzem. Podlać odrobiną wody, poddusić 5-8 minut, wymieszać z grzankami lub bułką tartą i pociętym drobno koperkiem. Nafaszerować tym cebule, skropić oliwą z oliwek lub olejem, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Grillować ok. 15 – 20 minut. Podawać na ciepło.
Czym jeszcze nadziałybyście taką cebulkę? Podzielcie się pomysłami!