Zrobienie gołąbków wydaje się nie lada zadaniem, jednak nie jest takie straszne. Największą sztuką jest umiejętnie je zawinąć w kapustę.
Przede wszystkim musimy przygotować składniki – ugotować i ostudzić ryż, kapustę podgotować przez 10 minut oraz też przestudzić, aby nie parzyła palców, kiedy będziemy dzielić ją na liście. Liście oddzielać musimy bardzo delikatnie, odrywając je od głąba – nie mogą się podrzeć. Te podarte odkładamy – przydadzą się na dno. Kiedy to już zrobimy zaczynamy robić obiad – mięso musimy doprawić solą i pieprzem. Wbić do niego jajko i dokładnie wymieszać. Do mięsa dodajemy ryż i ręką mieszamy tak, aby farsz był gęsty, równomierny, nie rozpadający się. Teraz najtrudniejsze – musimy zawinąć gołąbki. Każdy liść osobno rozkładamy na płasko i kładziemy an niego porcję farszu ryżowo – mięsnego. Zawijamy najpierw podstawę liścia, potem jego boki staramy się wepchnąć do środka. Aby gołąbki były idealne musimy nabrać praktyki, nie wolno poddawać się na początku.
W dużym garnku układamy na dnie liście (te podarte), a na nich ściśle, tak by się stykały bokami układamy gołąbki. Świetne do tego są żeliwne garnki. Możemy poukładać gołąbki warstwami, aby wszystkie się zmieściły. Zalewamy je wodą i 45 minut gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli chcemy podać gołąbki z sosem, to przygotowujemy prosty, pomiodory sos osobno i tylko zalewamy nim gołąbki na talerzach.
Do zrobienia gołąbków z mięsem użyjemy niewielu składników. Kilogram mięsa mielonego, główka zwykłej kapusty, szklanka ryżu, sól, pieprz i jajko – to wszystko.
Znacie inny przepis na gołąbki z mięsem? Podzielcie się nim w komentarzu.