Wiśnie najpierw musimy umyć, oberwać szypułki, wydrylować. Potem dzielimy je na dwie części – w stosunku ¾ do ¼. Większą część zasypujemy połową cukru i smażymy w garnku o grubym dnie – aż puszczą sok. Sok, kiedy już będzie go sporo – odcedzamy, zasypujemy drugą połową cukru i gotujemy w osobnym garnku przez około minutę. Powinien zacząć gęstnieć. Do takiego lekko zgęstniałego soku przekładamy wiśnie, te już usmażone i te jeszcze świeże, i smażymy jeszcze około 10 minut, aż te zimne, dołożone później się ogrzeją tak, że będą gorące i też puszczą nieco soku. Owoce dzieliliśmy na dwie części, aby potem w słoikach mieć trochę całych, takich, które się nie rozpadły – dżem ładniej wygląda i chyba dzięki temu nawet lepiej smakuje.

Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny lub dodajemy zmielonych migdałów i gotowe. Możemy już przełożyć do słoików, zapasteryzować i odstawić na zimę.

Do zrobienia prostego dżemu potrzebujemy wiśni i cukru żelującego. Na każdy kilogram owoców około 250 g cukru – jeśli wolimy bardziej wiśniowy, kwaskowy, wystarczy 200 g, jeśli słodszy – nawet 300.

Równie dobry jest dżem wiśniowy, do którego wykonania

Będzie potrzebne:
3 kg wiśni
1,2 kg cukru

Wiśnie przepłukać, wydrylować (usunąć pestki), włożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Następnie wstawić na wolny ogień i zagotować, często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować dżem do zgęstnienia, pilnując, by owoce nie przywarły do dna. Następnie przełożyć gorącą owocową masę do umytych i wysuszonych wcześniej słoiczków, zamknąć je natychmiast i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wynieść do piwnicy na półkę z zapasami na zimę.

W innej wersji po 3-4 godzinach od zasypania cukrem, wstawia się owoce na płomień, doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień i gotuje 15-20 minut często mieszając. Następnie zdejmuje z ognia i odstawia na 10-12 godzin. Po tym czasie wstawia na kolejne 20-30 minut i znowu odstawia na 10-12 godzin. Trzeciego dnia gotuje się dżem 15-20 minut, po czym gorący nakłada do słoiczków.

Do wiśni pasuje wanilia, cynamon, kardamon, a także kakao, rum i inne owoce, np. jabłka.

Znacie inny przepis na dżem wiśniowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDżem truskawkowy – przepis
Następny artykułGołąbki z mięsem – przepis

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here