Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są specjalne restauracje – pizzerie, w których placki wypiekane są bądź w specjalnych piecach elektrycznych, bądź – optymalnie – w piecu opalanym drewnem. Niektóre pizzerie umożliwiają nawet swoim klientom przyglądanie się, jak ich zamówienie jest przygotowywane i pieczone.
Możesz jednak spróbować przygotować domową pizzę – to nieskomplikowane i przyjemne, świetnie nadaje się do wspólnego gotowania – z przyjaciółmi czy z dziećmi. O ile składniki układane na cieście są dowolne i nie wymagają opisywania, o tyle ciasto potrzebuje stałych, wypróbowanych składników i proporcji, by usatysfakcjonowało konsumentów.
Z poniższego przepisu uzyskasz 3 placki o średnicy 30 cm.
25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka stołowa suszonych
350 ml letniej wody
pół kilo mąki pszennej wysokoglutenowej (od mąki tortowej lepsza będzie chlebowa)
1 łyżka oliwy szczypta soli
Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i oliwę, wkrusz drożdże i zacznij powoli wlewać letnią wodę. Wymieszaj składniki ciasta, a następnie wyrabiaj je przez 10 minut. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym skuteczniej uruchomi się gluten, który odpowiada za jakość ciasta. Gdy ciasto jest już gotowe, lekko połyskujące i nieprzylegające do miski, możesz włączyć piekarnik i zacząć formować swoją pizzę. Na obsypanej mąką blasze rozciągnij ciasto palcami, formując wyższy brzeżek. Blachę wsuń do grzejącego się piekarnika i pozwól ciastu chwilę rosnąć. Gdy temperatura dojdzie do 200 stopni, szybko wyciągnij spód i nałóż sos i przygotowane dodatki. Piecz 12-13 minut, po czym wysuń pizzę ponownie i obłóż serem – mozarellą lub innym, który lubisz. Posyp oregano i ciesz się domową pizzą na grubym spodzie.
Znacie inne przepisy na grube ciasto? Podzielcie się nimi!