Potrawy Grube ciasto do pizzy - przepis

Grube ciasto do pizzy – przepis

-

Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są specjalne restauracje – pizzerie, w których placki wypiekane są bądź w specjalnych piecach elektrycznych, bądź – optymalnie – w piecu opalanym drewnem. Niektóre pizzerie umożliwiają nawet swoim klientom przyglądanie się, jak ich zamówienie jest przygotowywane i pieczone.

Możesz jednak spróbować przygotować domową pizzę – to nieskomplikowane i przyjemne, świetnie nadaje się do wspólnego gotowania – z przyjaciółmi czy z dziećmi. O ile składniki układane na cieście są dowolne i nie wymagają opisywania, o tyle ciasto potrzebuje stałych, wypróbowanych składników i proporcji, by usatysfakcjonowało konsumentów.

Z poniższego przepisu uzyskasz 3 placki o średnicy 30 cm.

25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka stołowa suszonych
350 ml letniej wody
pół kilo mąki pszennej wysokoglutenowej (od mąki tortowej lepsza będzie chlebowa)
1 łyżka oliwy szczypta soli

Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i oliwę, wkrusz drożdże i zacznij powoli wlewać letnią wodę. Wymieszaj składniki ciasta, a następnie wyrabiaj je przez 10 minut. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym skuteczniej uruchomi się gluten, który odpowiada za jakość ciasta. Gdy ciasto jest już gotowe, lekko połyskujące i nieprzylegające do miski, możesz włączyć piekarnik i zacząć formować swoją pizzę. Na obsypanej mąką blasze rozciągnij ciasto palcami, formując wyższy brzeżek. Blachę wsuń do grzejącego się piekarnika i pozwól ciastu chwilę rosnąć. Gdy temperatura dojdzie do 200 stopni, szybko wyciągnij spód i nałóż sos i przygotowane dodatki. Piecz 12-13 minut, po czym wysuń pizzę ponownie i obłóż serem – mozarellą lub innym, który lubisz. Posyp oregano i ciesz się domową pizzą na grubym spodzie.

Znacie inne przepisy na grube ciasto? Podzielcie się nimi!

Poprzedni artykułZupa śliwkowa – przepis
Następny artykułKlops pieczony – przepis
Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jaki prezent na 80 urodziny?

Wybór odpowiedniego prezentu dla 80-latka nie będzie łatwy. Osiemdziesięciolatek dużo widział, dużo wie i dużo już rzeczy w życiu dostał. Jednym z rozwiązań jest postawienie na prezenty, które opierają się na obecności ludzi i ich zaangażowaniu.

Nadmierne pocenie – leczenie

Jesteś zlana potem nawet wówczas, gdy nie ma upału? Twoje dłonie łatwo stają się wilgotne? Przestaje Ci wystarczać zwykły antyperspirant? Stopy wydzielają przykry zapach za każdym razem po zdjęciu butów? Twoim problemem jest nadpotliwość.

Zobacz też

Wypłata wynagrodzenia w częściach

Część pracowników otrzymuje wynagrodzenie w rozliczeniu tygodniowym, a nie jak to bywa najczęściej miesięcznym i zastanawia się, czy tak dokonywana zapłata jest zgodna z prawem. Wątpliwości wynikają z tego, że przepisy prawa pracy nie zawierają precyzyjnego określenia czy można wypłacać wynagrodzenie w częściach.

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Jak rozmawiać o zaburzeniach osobowości z bliskimi: jak uniknąć stigmatyzacji i jak zbudować zrozumienie dla problemów emocjonalnych

Zaburzenia osobowości są jednym z najtrudniejszych do zrozumienia problemów emocjonalnych. Chociaż nie są one rzadkie, wiele osób nadal nie...

Może Cię zainteresuje: