Jeśli twoja rodzina najbardziej na świecie lubi mielone i hamburgery, czas na ich zdrowszą i ciekawszą wersję. Potrawa, o której mowa, to pieczeń rzymska, czyli klops. W języku potocznym utarło się, że klops oznacza niepowodzenie. Nic bardziej mylnego – dobrze zrobiony klops to pyszny obiad, świetna wędlina na kanapki czy ciekawy pomysł na danie z grilla.
1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
300 g boczku wędzonego surowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pół filiżanki bułki tartej
5 jajek
majeranek, cząber, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
3 jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Mięso wymieszaj z 2 jajkami, bułką tartą, przyprawami. Cebulę posiekaj i zrumień na łyżce-dwóch oleju i dodaj do mięsnej masy. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki.
Połowę mięsa ułóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formie. Może to być brytfanka, naczynie żaroodporne lub prostokątna forma silikonowa. Na środku mięsa ułóż w rzędzieugotowane jajka. Przykryj je resztą mięsa i uformuj całość w zgrabny wałek. Zwróć uwagę, by końce pieczeni były dokładnie zaklejone, a czubki jajek nie wystawały spod pasty. Obłóż dokładnie pieczeń plasterkami boczku, które powinny przykleić się do wilgotnej powierzchni surowego mięsa.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i wstaw mięso na 45-60 minut.
Po upieczeniu wyjmij klopsa i zostaw w brytfannie, aby stężał, ponieważ na gorąco ma konsystencję uniemożliwiającą krojenie.
Sposoby podawania klopsa pieczonego:
Wersja obiadowa
Pieczeń pokrój w plastry o grubości 1,5 cm, ułóż na posmarowanej olejem patelni i wstaw na bardzo mały gaz, by się nagrzała. Przygotuj ulubiony sos.
Sos chrzanowy. Składniki: masło, mąka, rosół lub wywar warzywny, utarty chrzan, śmietana, cukier, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Rozprowadź ją rosołem. Dodaj chrzan i śmietanę i starannie rozmieszaj. Dopraw do smaku.
Sos pieczeniowy. Składniki: mąka, tłuszcz z pieczenia, mleko. Z tłuszczu i mąki utrzyj jednolitą pastę, którą rozprowadź mlekiem tak, aby nie było grudek.
Sos pieczarkowy. Składniki: pieczarki, cebula, masło, śmietana, sól, pieprz. Wykonanie: Cebulę posiekaj i zrumień na maśle. Pieczarki pokrój w plasterki i dorzuć na patelnię. Duś pod przykryciem, dopóki grzyby nie zmiękną. Do sosu dodaj parę łyżek śmietany i dokładnie rozmieszaj. Jeśli obawiasz się, że śmietana może się zwarzyć, zahartuj ją najpierw odrobiną gorącego płynu z patelni i dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
Wersja kanapkowa
Pieczeń wyjętą z lodówki pokrój długim, ostrym nożem na cienkie plasterki. Doskonale smakuje z chrzanem, musztardą lub sałatką jarzynową.
Wersja grillowa
Plastry pieczeni przypiecz na grillu i podaj z zieloną sałatką (green salad) lub zaserwuj jako hamburgery w bułce z warzywami, z majonezem czy keczupem.
Znacie inne przepisy na pieczonego klopsa? Podzielcie się nimi! 🙂