Kiedy jednak zaprzyjaźnisz się z owocami morza, otworzą się przed tobą niezwykłe możliwości, cała feeria nowych smaków i pomysłów.
Jedną z propozycji może być znakomity, lekki i aromatyczny omlet z krewetkami.
4 jajka
4 łyżki śmietany
2/3 szklanki krewetek koktajlowych
6 pieczarek
2 cebule dymki
łyżka mąki
2 łyżki klarowanego masła
sól, pieprz
ostra papryka
pieprz kajeński lub chilli
Cebulę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i odłóż osobno. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, a na nim podsmaż krewetki, cebulę i grzyby. W misce wymieszaj trzepaczką jajka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Masą jajeczną zalej zawartość patelni. Smaż na wolnym ogniu, unosząc brzegi, tak by płynna część masy wlewała się pod spód. Kiedy omlet jest prawie ścięty, posyp go szczypiorkiem i złóż na pół. Podsmaż jeszcze chwilę i zsuń z patelni na talerz.
Omlet udekoruj kiełkami i podaj z białym pieczywem.
Znacie inne fajne przepisy na omlety? Podzielcie się nimi! 🙂