Potrawy Grzanki w jajku – przepis

Grzanki w jajku – przepis

-

Proste w wykonaniu i smaczne, a zrobisz je według poniższych wskazówek.

1 jajko 2 kromki chleba sól pieprz keczup, tarty ser żółty 1 łyżka masła

Grzanka na jajku
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Jajko rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu i zamoczyć w nim kromki z obu stron. Na patelni rozgrzać masło i ułożyć kromki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane drobno startym żółtym serem, z keczupem lub pesto.

Smakują Wam grzanki w jajku z serem, czy wolicie tradycyjne tosty francuskie na słodko?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak przetrwać ciążę partnerki?

Ciąża kobiety jest niejednokrotnie dużym wyzwaniem dla związku dwojga ludzi. Radość przeplatająca się z troską o nienarodzone jeszcze maleństwo, spokój mieszający się z ogromną drażliwością wywołaną burzą hormonów, no i te zmienne nastroje i zachcianki… Wszystkie te emocje bardzo często udzielają się również panom. Nie tak łatwo jest przeżyć ciążę partnerki.

Jak naprawić główny błąd w Medieval Total War?

Posiadacze Złotej Edycji Medieval: Total War mają nie lada zmartwienie. W momencie ładowania kampanii dla jednego gracza program odmawia posłuszeństwa i wyrzuca nas do Windowsa. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu możemy temu zaradzić.

Zobacz też

Jak, gdzie wieszać lustra?

W odległych czasach lustro było symbolem luksusu, z biegiem lat stało się przedmiotem typowo użytkowym. Dziś, oprócz swojej podstawowej funkcji, pełni ono też rolę dekoracji kształtującej charakter danego wnętrza. Właśnie pod tym kątem warto jest spojrzeć na ten przedmiot, a żeby w pełni go docenić, trzeba najpierw poznać możliwości, które w sobie kryje.

Fasolki wszystkich smaków

Harry Potter chyba już na zawsze na dobre zagościł w sercach osób dorosłych i dzieci. To książka, która już...

Wybierz oryginalną i piękną torebkę

Każda kobieta chce świetnie wyglądać w różnych okolicznościach. Zależy nam na niebanalnych stylizacjach, które dodają nam uroku. Chętnie inspirujemy...

Może Cię zainteresuje: