Potrawy Grzanki w jajku – przepis

Grzanki w jajku – przepis

-

Proste w wykonaniu i smaczne, a zrobisz je według poniższych wskazówek.

1 jajko 2 kromki chleba sól pieprz keczup, tarty ser żółty 1 łyżka masła

Grzanka na jajku
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Jajko rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu i zamoczyć w nim kromki z obu stron. Na patelni rozgrzać masło i ułożyć kromki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane drobno startym żółtym serem, z keczupem lub pesto.

Smakują Wam grzanki w jajku z serem, czy wolicie tradycyjne tosty francuskie na słodko?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Maty dezynfekcyjne – sprawdzone rozwiązanie w czasach koronawirusa

Ostatnie miesiące udowodniły jak istotny wpływ na nasze życie...

Zapalenie wyrostka robaczkowego – objawy

Zapalenie wyrostka robaczkowego – wbrew powszechnemu przekonaniu – nie jest tylko chorobą okresu dziecięcego. Może ona dotknąć człowieka w każdym wieku, zwłaszcza zaś młodych dorosłych. W związku z tym, że zapalenie wyrostka robaczkowego jest chorobą, która wymaga interwencji chirurgicznej, należy ją szybko zdiagnozować, rozpoznać i leczyć.

Zobacz też

Jak sformatować dysk?

Formatowanie dysku polega na dokładnym wyczyszczeniu jego całej zawartości, przy czym jeśli dysk jest podzielony na partycje (wydzielone części dysku), to każdą z nich można sformatować osobno i nie jest to wcale trudne. Problem pojawia się, gdy użytkownik chce sformatować partycję na której znajduje się Windows.

Objawy i rodzaje zaburzeń nastroju: jak je rozpoznać?

Zaburzenia nastroju to choroba psychiczna, która wpływa na nastrój, emocje, zachowanie i zdolność funkcjonowania codziennego. Często są one nierozpoznawane...

Busy z Katowic do Holandii zawsze na czas?

Wybierając busy z Katowic do Holandii można liczyć na komfortową podróż, dojazd do miejsca docelowego w wybranym terminie, co...

Może Cię zainteresuje: