Potrawy Grzanki w jajku – przepis

Grzanki w jajku – przepis

-

Proste w wykonaniu i smaczne, a zrobisz je według poniższych wskazówek.

1 jajko 2 kromki chleba sól pieprz keczup, tarty ser żółty 1 łyżka masła

Grzanka na jajku
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Jajko rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu i zamoczyć w nim kromki z obu stron. Na patelni rozgrzać masło i ułożyć kromki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane drobno startym żółtym serem, z keczupem lub pesto.

Smakują Wam grzanki w jajku z serem, czy wolicie tradycyjne tosty francuskie na słodko?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zmniejszyć większą ilość zdjęć?

Aby zmienić wielkość większej ilości zdjęć, warto użyć programu Microsoft Picture Manager zainstalowanego w większości systemów Microsoft Windows.

Współwłasność a pełnomocnictwo – porównanie

Współwłasność i pełnomocnictwo to dwa pojęcia bardzo zbliżone do siebie w codziennym funkcjonowaniu, ale jednak dzieli je kilka szczegółów, o których warto pamiętać przy podpisywaniu jednego czy drugiego.

Zobacz też

Ogórki kiszone – przepis

Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania produktów, polegający na działalności bakterii fermentacji mlekowej, przetwarzających zawarty w surowcu cukier na kwas mlekowy. Dzięki temu kwaszone warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, a także wzbogacają swój smak i aromat. Przykładem tego są chociażby ogórki, bez których trudno wyobrazić sobie polską kuchnię.

Jak dobrać buty narciarskie dla dziecka? 5 rad

Przygotowania do nowego sezonu narciarskiego czas zacząć. Dzieci uwielbiają zabawę na stoku i szybko nabywają nowych umiejętności. Jednym z...

Jak udekorować swój dom na Święta? 5 pomysłów

Z całą pewnością różnego rodzaju dekoracje są jednym z najważniejszych elementów odpowiedzialnych za tworzenie świątecznej atmosfery w każdym domu...

Może Cię zainteresuje: