Proponowany tutaj makaron z warzywami, tuńczykiem i fetą dzięki bogactwu składników jest sycący i ładnie się prezentuje. A ostra papryka zapewnia szczyptę pikanterii. Daj się skusić i przygotuj poniższe składniki.
pół szklanki białego, wytrawnego wina
tuzin oliwek
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół kostki sera typu feta
por
pół cukinii
pół papryki czerwonej
puszka pomidorów
oliwa
tymianek
czosnek granulowany lub świeży
papryka słodka i ostra
makaron średniej wielkości (na zdjęciu makaron kukurydziany)
Fot. Kasia Wyka
Wykonanie:
2 ząbki czosnku wycisnąć i zeszklić na niezbyt rozgrzanej oliwie. Podlać winem. Dodać pora pokrojonego w półtalarki i w ćwierćtalarki – cukinię. Całość lekko podsmażyć, dorzucić pomidory, kukurydzę i tuńczyka, a następnie dusić około kwadransa. Wrzucić przekrojone w połówki oliwki i pokruszoną fetę, która rozpłynie się w kremowym sosie. Doprawić tymiankiem i papryką i zostawić na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawać z makaronem średniej wielkości.
Jakie są Wasze pomysły na makaron z warzywami? Podzielcie się swoimi przepisami!