Do przyrządzenia indyka faszerowanego będziesz potrzebować:
indyk w całości (ok. 6 kg),
4 woreczki kaszy jęczmiennej,
40 dag boczku wędzonego,
60 dag podrobów ugotowanych,
olej,
sól,
pieprz,
zioła.
Uwaga!
Do przygotowania potrzebujemy dużego indyka, od 5 kilogramów wzwyż. Aby nie trzeba było dodatkowo już nic do niego gotować, możemy zrobić farsz z kaszą.
Na początku najlepiej ugotować kaszę. Musi być ugotowana na sypko, ale nie rozgotowana. W czasie, gdy kasza się gotuje, zaczynamy przygotowywać indyka. Musimy go umyć, zluzować kości, zostawić tylko kości w skrzydełkach i udkach. Na osobnej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę, a kiedy kasza już się ugotuje dodajemy go do niej.
Podroby musimy dokładnie przebrać i pokroić, także przesmażyć na tłuszczu pozostałym po boczku, a usmażone włożyć do kaszy. Na końcu doprawiamy kaszę z mięsem solą i pieprzem. Można dodać jeszcze sporą ilość ziół prowansalskich albo szałwii, rozmarynu, lubczyku, majeranku i dokładnie zamieszać.
Tymi samymi przyprawami nacieramy całą powierzchnię indyka, od środka i na zewnątrz. Do wnętrza indyka wkładamy przygotowaną kaszę. Kończymy zszywając ptaka na grzbiecie i owijając sznurkiem, by się nie rozpadł i wkładamy go do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z olejem. Pieczemy w piekarniku ok 4,5 godziny.
Znacie inny przepis na indyka faszerowanego? Podzielcie się nim w komentarzu.