Potrawa, która świetnie sprawdza się na przyjęciach to jajka faszerowane. Dzięki dodatkom użytym w farszu mają nie tylko ciekawą formę, ale i bardzo dobry smak. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne i zajmuje niewiele czasu. Do przygotowania jajek faszerowanych
8 dużych jaj,
100 g pieczarek,
100 g szynki wędzonej,
50 g sera żółtego,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki oleju,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka natki pietruszki,
sól, pieprz.
Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zalewamy ugotowane jajka zimną wodą, żeby ostygły. Gdy będą już schłodzone obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż. Ostrożnie wyjmujemy żółtka, uważając żeby nie uszkodzić białek.
Pieczarki osolone dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie. Pod koniec smażenia zdejmujemy pokrywkę, żeby woda odparowała z patelni. Tak przygotowane pieczarki odstawiamy do przestygnięcia. Następnie pieczarki, żółtka i szynkę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy drobno starty żółty ser i wszystko razem mieszamy. Majonez, śmietanę i musztardę mieszamy ze sobą i dodajemy do masy pieczarkowo-szynkowej. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Tak przygotowanym farszem napełniamy wcześniej pozostawione, ugotowane białka i nadajemy im kształt całego jajka. Gotowe jajka faszerowane podajemy na półmisku, posypane delikatnie natką pietruszki lub koperkiem.
Znacie inny przepis na jajka faszerowane? Podzielcie się nim w komentarzu.