Kapusta znakomicie smakuje tuż po przyrządzeniu, ale zyskuje na smaku po odgrzaniu. Ze względu jednak na obecność mąki przy odgrzewaniu trzeba potrawę często mieszać, bo może się łatwo przypalić. Danie doskonale nadaje się jako dodatek do białej kiełbasy lub kotletów schabowych, świetnie smakuje też wyłącznie z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem.
1 nieduża biała kapusta 100-150 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka kminku 1 łyżka mąki pszennej tłuszcz do smażenia (olej, smalec lub masło klarowane) sól, pieprz
Kapustę poszatkuj, posyp solą i wygnieć rękami, co spowoduje, że zmięknie. Zostaw ją na 10 minut. Zagotuj wodę i przelej wrzątkiem, a następnie odcedź. Kapustę przełóż do garnka, wlej szklankę wody, wsyp kminek i dodaj jabłka, obrane i pokrojone w cząstki. i gotuj do momentu, aż będzie al dente – miękka, ale stawiająca opór zębom. W czasie gdy kapusta się gotuje, posiekaj cebulę i obierz i pokrój pieczarki. Zeszklij cebulę na tłuszczu i dodaj grzyby, po czym podduś razem aż zmiękną.
Zawartość patelni oraz kiszoną kapustę pokrojoną w drobną kosteczkę przełóż do garnka. Duś na małym ogniu wszystko razem, aż połączą się smaki, a kapusta zmieni kolor na ciemniejszy i stanie się nieco szklista. Sprawdzaj co jakiś czas twardość warzywa, żeby nie rozgotować wszystkiego na papkę. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, dodaj mąkę, starannie ją rozprowadź i gdy powstanie jednolity sos, dodaj go do kapusty. Starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Znacie inne fajne przepisy na zasmażaną kapustkę? Podzielcie się nimi! 🙂