Orzechy grubo posiekać. Mięso zemleć 3 razy. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Wbić jajka, wyrobić wszystko ręką na zwartą masę. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczyć mokrymi dłońmi na natłuszczonej powierzchni na kształt prostokąta, posypać orzechami wzdłuż dłuższego boku, po czym uformować kiełbaski, zwijając mięso od strony obsypanej orzechami. Kiełbaski umieścić w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem, posmarować je stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 1 godziny aż do zrumienienia mięsa. Kiedy są gotowe, przełożyć na talerz, podawać z pieczywem, sosami i surówką.
Bardzo smaczną propozycją dania są kulki mięsne z ryżem.
1/2 kg wołowiny
2 czubate łyżki zmielonego ryżu
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
Mięso zemleć 3 razy. Wsypać ryż, pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i dokładnie wyrobić ręką. Z masy mięsnej wyrabiać kulki wielkości włoskiego orzecha, smażyć na rozgrzanym oleju na małym gazie, by się za mocno nie spiekły, ale by się ze wszystkich stron zrumieniły.
Podawać z pieczywem i surówkami.
Tak usmażone mięsne kulki można również poddusić w pomidorowym sosie.
1 kg mięsa jagnięcego lub wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 100 g włoskich obranych orzechów 3 łyżki masła
Znacie inne fajne przepisy na koftę? Podzielcie się nimi! 🙂