Aby zrobić kotlety z kalafiora, będziesz potrzebować:
świeży kalafior
2 jajka
10dag startego wędzonego sera
łyżka mąki
łyżka zmielonego siemienia lnianego
natka pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bułka tarta
oliwa
-
Krok pierwszy
Ugotowany kalafior rozgnieć widelcem lub blenderem.
-
Krok drugi
Dodaj do niego jajka, mąkę, siemię lniane, starty ser, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy.
-
Krok trzeci
Z uzyskanej masy uformować płaskie okrągłe kotleciki, które następnie należy panierować w bułce tartej.
-
Krok czwarty
Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie do momentu aż uzyskają złocisty kolor.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na kotlety kalafiorowe? Podzielcie się nim w komentarzu.