Cebulę i por posiekać w małe kosteczki, czosnek zmiażdżyć, całość wrzucić do dużego garnka i smażyć na rozgrzanej oliwie z masłem, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić i wrzucić do warzyw, smażyć kilka minut następnie całość, zalać 750 ml zimnej przegotowanej lub mineralnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

Następnie dodajemy bób oraz posiekane zioła według uznania, gotować kolejne 15 minut, poczym lekko ostudzić i miksować malakserem.

Zmiksowaną zupę ponownie podgrzać gotować 10 minut, jeśli zupa jest zbyt gęsta wlej mleko a jeśli jest zbyt rzadka dodaj śmietany.

prosta zupa z bobuFot. Sylwia Załuńska

50 dag świeżego bobu

30 dag ziemniaków

2 duże lub 3 średnie cebule

2 ząbki czosnku

świeży rozmaryn

tymianek

gałka muszkatołowa

oliwa

masło

śmietana lub mleko

sól

pieprz

Znacie inny przepis na zupę bobową?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa z pokrzywy– przepis
Następny artykułKotlety kalafiorowe – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here