Cebulę i por posiekać w małe kosteczki, czosnek zmiażdżyć, całość wrzucić do dużego garnka i smażyć na rozgrzanej oliwie z masłem, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić i wrzucić do warzyw, smażyć kilka minut następnie całość, zalać 750 ml zimnej przegotowanej lub mineralnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie dodajemy bób oraz posiekane zioła według uznania, gotować kolejne 15 minut, poczym lekko ostudzić i miksować malakserem.
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzać gotować 10 minut, jeśli zupa jest zbyt gęsta wlej mleko a jeśli jest zbyt rzadka dodaj śmietany.
Fot. Sylwia Załuńska
30 dag ziemniaków
2 duże lub 3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
tymianek
gałka muszkatołowa
oliwa
masło
śmietana lub mleko
sól
pieprz
Znacie inny przepis na zupę bobową?