Nie bój się eksperymentować. Przygotuj poniższe składniki, aby spróbować wykonać zupę z pokrzywy:

1 duża wiązka młodych pokrzyw

1 pęczek szpinaku

1 pęczek szczawiu

1 pęczek koperku

1 pęczek zielonej pietruszki

1 duża cebula

1 litr bulionu warzywnego

2 łyżki mąki

1 łyżka masła

250 ml śmietany do zup 18%

kilka jajek lub ugotowane ziemniaki

sól

pieprz

Listki pokrzywy i całą zieleninę dokładnie opłukać pod bieżącą letnią wodą, następnie sparzyć, odsączyć i posiekać.

Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać zieleninę, podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Zmiksować lekko i dodać do garnka z bulionem, zaprawić śmietaną, wymieszać z mąką, przyprawić i zagotować.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w ósemki i podawać ze świeżo ugotowaną zupą. Ziemniaki obrać, pokroić w małe kostki i ugotować w osobnym naczyniu.

zupa pokrzywowaFot. Sylwia Załuńska

Znacie inny przepis na zupę z pokrzywy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zmienić ekran powitalny Windows XP?
Następny artykułZupa z bobu – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here