Nie bój się eksperymentować. Przygotuj poniższe składniki, aby spróbować wykonać zupę z pokrzywy:
1 pęczek szpinaku
1 pęczek szczawiu
1 pęczek koperku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 duża cebula
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
250 ml śmietany do zup 18%
kilka jajek lub ugotowane ziemniaki
sól
pieprz
Listki pokrzywy i całą zieleninę dokładnie opłukać pod bieżącą letnią wodą, następnie sparzyć, odsączyć i posiekać.
Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać zieleninę, podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Zmiksować lekko i dodać do garnka z bulionem, zaprawić śmietaną, wymieszać z mąką, przyprawić i zagotować.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w ósemki i podawać ze świeżo ugotowaną zupą. Ziemniaki obrać, pokroić w małe kostki i ugotować w osobnym naczyniu.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na zupę z pokrzywy? Podzielcie się nim w komentarzu.