Aby zrobić kotlety z pieczarek, potrzebujesz:
2 cebule
łyżka masła lub margaryny
jedna czerstwa bułka
3 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
oliwa do smażenia
-
Krok pierwszy
Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze (uważaj, żeby nie zrobić papki).
-
Krok drugi
Cebule drobno posiekać, lub zmiksować w blenderze wraz z pieczarkami.
-
Krok trzeci
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na rozgrzanej oliwie, następnie ostudzić.
-
Krok czwarty
Do grzybów dodać namoczoną i odciśniętą bułkę i dwa jajka, dopraw do smaku i wymieszaj rękoma.
-
Krok piąty
Pozostałe jajko rozbij dodaj przyprawy i roztrzep.
-
Krok szósty
Z uzyskanej masy grzybowej formuj kotleciki, kolejno maczaj je w jajku oraz obtaczaj w bułce tartej.
-
Krok siódmy
Smaż na rozgrzanej oliwie na dość silnym ogniu.
-
Krok ósmy
Po usmażeniu wszystkich kotletów, do patelni dodaj kilka łyżek wody i zostaw pod przykryciem.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na kotlety z pieczarek? Podzielcie się nim z nami.