Wykonanie:
350 g ziemniaków,
0,5 kg bobu,
2 jajka,
przyprawa do ziemniaków,
szczypiorek,
100 g żółtego startego sera.
-
Krok pierwszy
Bób i obrane ziemniaki należy ugotować w osobnych naczyniach.
-
Krok drugi
Ugotowane ziemniaki odsączyć i zgnieść na puree.
-
Krok trzeci
Bób gotować około 20 minut na małym ogniu, następnie wylać wodę, odsączyć i obrać ze skórki.
-
Krok czwarty
Obrany bób dodać do ziemniaków i rozgnieść, dodać przyprawę do ziemniaków i dokładnie wymieszać.
-
Krok piąty
Następnie dodać surowe jajka, starty ser oraz posiekany szczypiorek – wszystko wymieszać, całość zostawić na pół godziny pod przykryciem w lodówce.
-
Krok szósty
Z otrzymanej masy, uformować średniej wielkości płaskie kotleciki, które należy smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiany kolor.
-
Krok siódmy
Kotlety najlepiej smakują z surówką z kapusty i sosem grzybowym.
Znacie inny przepis na kotlety z bobu? Podzielcie się nim w komentarzu.