Wykonanie:
5 dużych ugotowanych ziemniaków,
2 łyżki mąki,
2 jajka,
szczypiorek,
czosnek,
cebula,
sól, pieprz ziołowy, przyprawa do ziemniaków,
oliwa, bułka tarta.
-
Krok pierwszy
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, lekko ostudzone rozgnieć lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
-
Krok drugi
Następnie dodaj surowe jajko i dwie łyżki mąki.
-
Krok trzeci
Cebulę posiekaj drobno, czosnek przepuść przez praskę i razem lekko podsmaż na rozgrzanej oliwie, następnie wrzuć do ziemniaków, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok czwarty
Szczypiorek posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej, delikatnie zmieszaj z całością.
-
Krok piąty
Z wyrobionego ciasta formuj średniej wielkości, płaskie kotleciki, które obtocz w jajku i bułce tartej.
-
Krok szósty
Smaż na rozgrzanej oliwie, podawaj z surówką ze świeżych warzyw i sosem.
Znacie inny przepis na kotlety ziemniaczane? Podzielcie się nim z nami.