Wykonanie:
14 dużych placków naleśnikowych,
1 kg kiszonej kapusty,
200 g suszonych grzybów lub 0,5 kg obranych i umytych pieczarek,
duża cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarenka pieprzu,
sól,
pieprz,
przyprawa warzywna,
jajko,
bułka tarta,
oliwa lub masło.
-
Krok pierwszy
Suszone grzyby namoczyć i zostawić na noc, następnie należy je gotować, aż będą miękkie i zmielić.
-
Krok drugi
Kapustę kiszoną wypłukać i gotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu i pozostałymi przyprawami.
-
Krok trzeci
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oliwie.
-
Krok czwarty
Zmielone grzyby wrzucić do cebulki wraz z kapustą, całość dusić około 30 minut i doprawić jeszcze solą i pieprzem.
-
Krok piąty
Farsz rozsmarować równo na naleśnikach i zwinąć je.
-
Krok szósty
Krokiety należy obtoczyć w jajku i bułce tartej, po czym smażyć na rozgrzanej oliwie.
Znacie inny przepis na krokiety wegetariańskie? Podzielcie się nim w komentarzu.