Wykonanie:
250 g kaszy jęczmiennej,

seler,
4 marchewki,
2 pietruszki,
pół brukwi,
2 kostki warzywne lub dwa litry bulionu warzywnego,
przyprawa warzywna,
pieprz,
sól,
ziele angielskie,
liście laurowe.
-
Krok pierwszy
W garnku gotujemy wodę z kostkami warzywnymi lub bulion.
-
Krok drugi
Osobno należy ugotować 250 g kaszy jęczmiennej według przepisu na opakowaniu.
-
Krok trzeci
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu.
-
Krok czwarty
Kiedy zauważymy, że warzywa powoli miękną (mniej więcej po 20 min.), dodajemy wszystkie przyprawy.
-
Krok piąty
Gotujemy tak długo, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Znacie inny przepis na krupnik wegetariański? Podzielcie się nim z nami.