Wykonanie:
1/2 szklanki ryżu,

3 cebule,
5 pieczarek lub boczniaków,
słoik przecieru pomidorowego – 200 g,
marchewka,
łyżka zmielonego siemienia lnianego,
2 ząbki czosnku,
pieprz,
sól,
papryka,
przyprawa warzywna,
sos sojowy,
sos chili.
-
Krok pierwszy
Cebulę i pieczarki drobno posiekaj.
-
Krok drugi
Czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę zetrzyj na tarce.
-
Krok trzeci
Całość duś na rozgrzanej oliwie przez 10 do 15 minut.
-
Krok czwarty
Ryż ugotuj tak, by był miękki, a odsączony wrzuć na patelnię z warzywami i wymieszaj.
-
Krok piąty
Dodaj słoiczek przecieru, łyżkę siemienia lnianego oraz przyprawy.
Znacie inny przepis na paprykarz wegetariański? Podzielcie się nim z nami.