Do zrobienia ciasta na kulebiak z grzybami:
300g mąki pszennej,
łyżka oleju,
płaska łyżeczka soli,
szczypta cukru,
30g świeżych drożdży,
1/2 szkl. mleka,
1/2 szkl. wody.
Ciasto zagniatamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto rośnie, robimy farsz grzybowy.
Do jego wykonania
300g grzybów leśnych,
cebuli,
pieprzu i soli do smaku,
1/4 łyżeczki majeranku,
łyżka bułki tartej,
łyżka oleju,
łyżeczka masła.
Najpierw musimy przygotować grzyby. Muszą być ugotowane i ostudzone. Najlepiej ugotować na nich wywar na zupę. Grzyby solimy, lekko pieprzymy, kroimy dosyć drobno, najlepiej w paseczki i na końcu dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę.
Wraz z cebulą grzyby dusimy na maśle, pod przykryciem, około 15 minut. Po kwadransie dodajemy do nich olej, majeranek i zdejmujemy pokrywkę – woda z grzybów musi nieco odparować. Na końcu dodajemy bułkę tartą.
Teraz czas na przygotowanie kulebiaka. Połowę wyrośniętego ciasta wałkujemy lub rozciągamy na wielkość formy, Najlepiej robić to od razu w formie. Na ciasto wykładamy grzyby, a na wierzchu rozciągamy drugą część ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 st. C. Można po wierzchu posmarować żółtkiem i posypać kminkiem.
Kulebiak grzybowy jest w smaku bardziej delikatny niż ten klasyczny z kapustą. Równie dobrze smakuje z barszczem, ale jest pyszny także jako samodzielne danie, na zimno i na ciepło.
Znacie inny przepis na kulebiak z grzybami? Podzielcie się nim z nami.