Do przygotowania kurczaka z soczewicą
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 100 g posiekanego boczku
– 2 udka kurczaka bez skórki
– 1 średnia cebula, pokrojona w talarki
– 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 150 ml wytrawnego białego wina
– 200 ml bulionu drobiowego
– 50g zielonej soczewicy
– pół łyżeczki suszonego tymianku
– 85 g boczniaków lub pieczarek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej olej i dodaj boczek. Zrumień go lekko, po czym wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Na wytopionym tłuszczu obsmaż ze wszystkich stron lekko posolonego uprzednio kurczaka. Udka możesz wcześniej wyluzować, czyli pozbawić kości. Kiedy mięso lekko się zrumieni, zdejmij je z patelni i odłóż na bok razem z boczkiem.
Teraz na patelnię włóż przecier pomidorowy i mąkę, zmniejsz płomień i duś przez kilka minut. Wlej wino, bulion, dodaj soczewicę i tymianek. Zagotuj i podduś przez kilka minut.
Kurczaka, boczek, pokrojone w plasterki grzyby włóż do garnka, zalej sosem i duś pod przykryciem 20-25 minut.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.