Nic dziwnego, że łosoś tak smakuje Rosjanom, skoro jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega – 3, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu krążenia, w białko, ważne minerały i witaminę A.
Jak przyrządza się łososia w Moskwie? Ot na przykład podaje się go z kwaśną, gęstą śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem na blinach z mąki gryczanej, w sałatce ziemniaczanej bądź warzywnej, w zupie lub kulebiaku – czyli wielkim pierogu z ciasta drożdżowego lub francuskiego.
Aby zrobić łososia po moskiewsku przygotuj:
500 g ciasta francuskiego
500 g filetów z łososia
200 g ryżu
250 g szpinaku
4 jajka
50 g masła
sól świeżo zmielony czarny pieprz
zioła: pietruszka, estragon, koperek
1 jajko do smarowania ciasta
Uwaga!
Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną, jogurtem, zsiadłym mlekiem, kefirem, sosem musztardowym lub jakimkolwiek innym.
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Szpinak umyć, odciąć gałązki, obgotować przez 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić, osuszyć z wody, grubo pokroić, podsmażyć przez chwilkę na maśle, doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo.
Ciasto rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedną połowę ciasta wyłożyć – zostawiając puste brzegi o grubości ok. 2 cm – kolejne: połowę ryżu, przyprawione solą i pieprzem kawałki łososia, posiekane zioła, połowę szpinaku, połówki jajek lub jajka posiekane w kostkę, drugą połowę szpinaku oraz ryżu, puste brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i przykryć wszystko drugą połówką ciasta. Dokładnie skleić brzegi, posmarować jajkiem ciasto, widelcem nakłuć wierzch, by soki składników mogły parować, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C. Piec ok. 30 – 35 minut do zrumienienia się ciasta.
Powyższy przepis można zawsze zmodyfikować, na przykład spryskując kawałki łososia sokiem z cytryny, zmieniając zestaw ziół, czy rodzaj ciasta.
I co myślicie? 😉 Macie inne fajne pomysły na przyrządzenie łososia? Podzielcie się nimi z nami!