Przecież makaron z truskawkami może wspaniale smakować! Może być pysznym połączeniem deseru z obiadem, a dla najmłodszych nawet pełnym, wakacyjnym posiłkiem.
Do zrobienia makaronu z truskawkami potrzebujemy odpowiedniej ilości makaronu – najlepiej świderków, kokardek lub innego średniej wielkości makaronu. Do tego dowolną ilość truskawek, proporcje leżą w kwestii indywidualnych upodobań oraz szklankę jogurtu, kefiru lub naturalnej maślanki. Wersja z kefirem jest bardziej orzeźwiająca.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – około 10 minut, by otrzymać makaron al dente. Świderki gotują się krócej, bo tylko 6 minut. Makaron po odcedzeniu trzeba odstawić do ostygnięcia – powinien być letni, by kefir się nie zwarzył. Truskawki należy dokładnie umyć, odszypułkować i włożyć do miski. Widelcem, tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy je tak, by puściły dużą ilość soku, ale nie na miazgę – sos będzie lepszy, gdy będą w nim spore kawałki owoców. Jeśli mamy blender, truskawki można zmiksować – ale na odpowiednio dobranych obrotach. Do pogniecionych truskawek dolewamy szklankę kefiru i mieszamy wszystko razem. Jeśli chcemy, by sos był słodszy można go posłodzić i wymieszać z cukrem.
Gotowym sosem polewamy letni makaron i podajemy.
Znacie inny przepis na makaron z truskawkami? Podzielcie się nim w komentarzu.