Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka wody mineralnej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka mąki,
łyżka oliwy,
2 jajka,
4 śmietanki do kawy,
szczypta soli.
Farsz:
200 g sera feta,
100 g oliwek bez pestek,
2 łyżki śmietany 18%,
estragon, pieprz.
-
Krok pierwszy
Aby przygotować ciasto, mleko należy wraz z jajkami dokładnie zmiksować.
-
Krok drugi
Następnie należy dodać mąkę, śmietankę, łyżkę oliwy i szczyptę soli, dokładnie zmiksować i wstawić na pół godziny do lodówki.
-
Krok trzeci
Aby zrobić farsz, rozgnieć ser feta przy pomocy widelca, dodaj dwie łyżki śmietany oraz zioła według własnych upodobań i dokładnie wymieszaj.
-
Krok czwarty
Następnie przekrój oliwki na pół, wrzuć je do masy z serem feta, dodaj trochę pieprzu i lekko zmieszaj.
-
Krok piąty
Uzyskany farsz równomiernie rozłóż na naleśnikach, po czym starannie je zwiń w rulony.
-
Krok szósty
Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i połóż na każdy odrobinę masła.
-
Krok siódmy
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 do 15 minut.
Znacie inny przepis na naleśniki z fetą? Podzielcie się nim z nami.