Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka wody mineralnej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka mąki
łyżka oliwy, 2 jajka,
4 śmietanki do kawy,
szczypta soli.
Farsz: 500 g pieczarek,
cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
sos chili,
oliwa.
-
Krok pierwszy
Aby przygotować ciasto, należy dokładnie zmiksować mleko wraz z jajkami, następnie dodać mąkę, śmietankę, łyżkę oliwy i szczyptę soli.
-
Krok drugi
Po dokładnym zmiksowaniu należy wstawić na pół godziny do lodówki.
-
Krok trzeci
Naleśniki smażyć na dużej patelni z małą ilością tłuszczu.
-
Krok czwarty
Do przygotowania farszu należy umyć, obrać i pokroić pieczarki.
Fot. photoxpress.com -
Krok piąty
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, smażymy na oliwie.
-
Krok szósty
Po kilku minutach dodajemy pokrojone pieczarki i solimy je.
-
Krok siódmy
Naleśniki smarujemy farszem i dokładnie zwijamy. Następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Znacie inny przepis na naleśniki z pieczarkami? Podzielcie się nim z nami.