Serwujemy dziś naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym
(na 10 sztuk):
150g mąki
2 jajka
szklanka mleka
szczypta soli
woda
masło lub olej do smażenia
Ilość wody nie jest podana, ponieważ zależy od wielkości jajek, wilgotności mąki i innych czynników. Gęstość ciasta powinna pozwolić na rozlanie go po patelni cienką, równomierną warstwą.
Źródło: photoxpress.com
Wykonanie:
Mąkę przesiej, dodaj jajka, mleko i sól. Ciasto dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować i odstawić na pół godziny. Przed samym smażeniem rozcieńczyć wodą do odpowiedniej konsystencji – w zależności od wymienionych czynników może to być od 1/2 do 3/4 szklanki wody. Smażyć cienkie naleśniki.
250 g twarogu wędzonego
pół szklanki kaszy gryczanej suchej
półtorej szklanki wody
szczypta soli
1 cebula
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę zalać zimną wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu, aż woda zniknie. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Do ciepłej, ale nie gorącej kaszy dodać pognieciony widelcem twaróg i cebulę. Dokładnie wymieszać.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać w krokiety. Można opanierować w bułce i jajku, ale doskonale smakują również po prostu podsmażone.
Jakie naleśniki robicie najczęściej?